Dieta při vaginální mykóze
Vaginální mykóza je nejčastějším onemocněním, kvůli kterému ženy navštěvují ordinaci gynekologa. Své o tom ví tři ze čtyř žen, které za svůj život kvasinkovou infekci prodělají. Alarmující je, že ačkoliv je běžná léčba poměrně úspěšná, téměř polovina z nich infekci prodělává opakovaně.
Napsala: Barbora Sedláková
Vaginální mykóza je nejčastějším onemocněním, kvůli kterému ženy navštěvují ordinaci gynekologa. Své o tom ví tři ze čtyř žen, které za svůj život kvasinkovou infekci prodělají. Alarmující je, že ačkoliv je běžná léčba poměrně úspěšná, téměř polovina z nich infekci prodělává opakovaně.
Vaginální kvasinková infekce neboli mykóza je způsobena přemnožením kvasinky Candida v ženském těle. Candida je druh houby, která s námi v našem těle žije v symbióze už od našeho narození. Pokud je naše tělo dost silné, nikterak nám nezasahuje do života. Pokud se ale v těle vytvoří nevyvážený stav, tělo se překyselí a oslabí, stačí přidat některý z rizikových faktorů a nebezpečí přemnožení kvasinky Candida je na světě. Příznaky onemocnění mohou být silné pálení, svědění nebo opuchnutí v oblasti genitálu často provázené také reakcí sliznic a kůže v této oblasti. Nepříjemné pocity a bolesti jsou často doprovázené tvarohovitým výtokem, ke kterému se mohou přidat i bolesti podbřišku. Zvýšený výskyt kvasinek v těle dokonce může ovlivnit i naši psychiku a způsobit nám úzkosti a deprese, poruchy štítné žlázy a další onemocnění.
Jak tedy dostat tělo opět do rovnováhy a zabránit množení kvasinky v těle? Kromě pravidelného odpočinku, šetření se, bránění zapaření intimních partií, vhodné hygieny a pokud možno vyhnutí se užívání antibiotik a hormonů vám k tomu pomůže především protikvasinková dieta. Pojďme se spolu podívat na její zásady.
Kvasinka ke svému množení potřebuje cukr. Přemnožená kvasinka způsobuje u postiženého zvýšenou chuť na sladké, a hlavním cílem protikvasinkové diety proto bude zamezení příjmu rafinovaných cukrů, alkoholu, mléčných výrobků a synteticky upravených potravin. Které potraviny jsou tedy vhodné, a které ne?
Vhodné potraviny:
Zelenina – čerstvá nebo lehce podušená
Ovoce – vždy čerstvé, především méně sladké, jako jsou kyselejší jablka, hrušky a citrusy
Luštěniny
Obiloviny, rýže a těstoviny – celozrnné varianty
Rostlinné tuky a oleje – za studena lisovaný kokosový, olivový, lněný, sezamový, sojový, dýňový a slunečnicový
Ořechy a semena – všechna semínka a mandle, kokos, para ořechy, piniové oříšky, lískové oříšky a mák
Mléčné výrobky – pouze v malých dávkách neslazené bílé jogurty, tvaroh, máslo, podmáslí, kefír, sýr Mozzarella, sýr Ricotta. Neslazené sojové, kokosové a mandlové mléko.
Maso a vejce
Játra – kuřecí a telecí
Ryby a mořské plody
Ocet – kvašený jablečný
Sladidla – v omezené míře melasa a přírodní sirupy, ječný slad
Sůl – mořská a himálajská
Bylinky
Kypřící prášek
Nevhodné potraviny:
Nakládaná, konzervovaná, kandovaná, solená, slazená či chemicky upravovaná jídla
Výrobky z prášku
Větší množství příliš sladkého ovoce, jako jsou banány, melouny, hroznové víno, broskve
Fermentované produkty, tofu
Naklíčené obilí
Bílá mouka, bílá rýže, kvasnice, kvásek, kukuřice a výrobky z nich vzniklé
Ztužené rafinované oleje, tuky, margaríny
Ocet – kromě kvašeného jablečného
Ostrá jídla, stolní sůl, sušené koření s výjimkou bylinek
Dochucovadla
Sladkosti
Sladidla – až na pár výjimek
Uzeniny, sušené maso, konzervy, vepřové maso
Hovězí a vepřová játra
Vlašské ořechy, buráky, pistácie, kešu, rozinky, datle, fíky a sušený kokos
Kupované nápoje kromě neperlivé vody
Kupované džusy, alkohol a káva
Dietu můžete podpořit pitným režimem složeným z neperlivé vody, zeleného čaje, čerstvých zeleninových a ovocných šťáv a vývarů a čajů z antimykotických bylinek a zelenin, jakými jsou například měsíček, zázvor, echinacea, chlorella, lopuch, mučenka, lichořeřišnice, čaj maté a lapacho. Vhodné je také užívání laktobacilu, který podporuje dobrou mikrofloru.
Dodržování protikvasinkové diety není pro většinu žen snadné. Zejména pak proto, že je třeba dietu dodržovat i poté, co byl zánět z těla odstraněn. Důležité je ale zamyslet se nad tím, kolik pro nás naše zdraví znamená a že i tuto dietu držíme jen sami pro sebe a pro náš lepší pocit. Odměnou vám bude nejen zdravé, ale i krásné tělo a bystrá, veselá mysl.
Ing. Barbora Sedláková
Působí jako kouč a mentor ve Škole pro Ženy a v rámci pražské a brněnské kliniky PURE CLINIC. Může Vám pomoci v oblasti životní nerovnováhy, při nepříjemných myšlenkách a také v oblasti detoxikace těla a mysli. Je certifikovaným koučem pro program „Zbavte se strachu, úzkostí a uvolněte Váš vnitřní potenciál“ a „Hubněte s hlavou“.
Napsat komentář