Snídejte zdravě a zkuste to bez pečiva

11. 12. 2013 | Články a videa, Škola zdraví | Lucie Strachotova

Všude kolem nás neustále slyšíme, jak je snídaně důležitá. Ale víte vlastně proč? Snídaně je nejdůležitější jídlo, protože připravuje organismus na celý den. Ráno je doba, kdy energie žaludku vrcholí a trávicí šťávy plné enzymů začínají ustupovat. Proto je důležité dát si k snídani vždy něco zdravého.

Napsala: Ing. Lucie Strachotová

Budete-li snídani vynechávat, žaludek vám bude postupně slábnout. Není až tak důležité, kolik toho sníte, ale musí to být něco pořádného, co vám dodá energii.

Během celé noci naše tělo taky pracuje. A nejen tělo, ale hlavně náš mozek má spoustu práce, musí zpracovat všechny ty myšlenky, které máme uložené v našem nevědomí a které se nám honí hlavou. Tělo si vezme energii ze zásob, a abychom náš metabolismus správně nastartovali, získali sílu na celý den a náš mozek dostal impulz k tomu, abychom mohli efektivně a optimálně pracovat, potřebujeme tuto energii správně doplnit. Je prokázáno, že lidé, kteří pravidelně snídají, mají lepší pracovní výsledky, jsou méně unavení, mají dobrou náladu, nepropadají tolik stresu a také jsou štíhlejší oproti lidem, kteří snídají jen občas nebo ještě hůř, nesnídají vůbec.

Je opravdu prokázáno, že lidé, kteří snídají, jsou štíhlejší. Když si na snídani uděláme čas a dáme pořádnou zdravou nálož, zaženeme pocit hladu a chutě na všelijaké sladkosti a nezdravé věci.

A jaké jsou tipy na zdravou snídani?

Ráno začněte teplou vodou s citrónem nebo grapefruitem

Sklenice teplé vody hned po probuzení (a ještě lépe s trochou citronové šťávy) vám projede rovnou do střeva a vyčistí tam usazené nečistoty z předchozího dne. Ledové nápoje orgány oslabují. Je proto nejlepší vodu přijímat vlažnou nebo o teplotě okolního vzduchu.

Ideální je tedy začít den sklenicí teplé vody s čerstvě vymačkaným citrónem či grapefruitem. Grapefruit má nízký tzv. glykemický index a jeho konzumace přispívá k pomalému a efektivnímu vstřebávání sacharidů. Tím pádem nemůže dojít k jejich přeměně na tělesný tuk.

Zároveň jsou jak grep, tak citrón potraviny zásadité, tím pádem vám pomáhají vyrovnat PH a změnit kyselé prostředí na zásadité. A v dnešní době, kdy je většina lidí překyselených, je tohle lepší varianta, než do sebe ládovat tablety a chemii, nemyslíte?

Zkuste na snídani zdravé kaše 

V dnešní době máme obrovský výběr jídel a jedním z nich jsou obiloviny. Ty jsou zdrojem sacharidů, které mají v našem jídelníčku nezastupitelnou roli. Je však potřeba vybírat si ty správné, které mají nízký glykemický index a dostatek vlákniny. Je to např. pohanka, quinoa, jáhly, oves a spousta dalších.

Z těchto obilovin si potom můžete připravit nejrůznější kaše jak na sladko, tak i na slano. Zkuste třeba jáhlovou kaši. Jáhly spařte a uvařte ve vodě nebo v mléce, přidejte oříšky, rozinky nebo brusinky, můžete přidat i jakékoliv ovoce a podávejte.

Jáhly můžete vyměnit za ovesné vločky, které si večer namočíte do vody a ráno povaříte v mléce. Výhodou je, že díky namočení předem bude tato snídaně rychle hotová a vy si ji stihnete dát i ve všední den. Kaši opět doplníte ovocem a ořechy a věřte, že tato teplá snídaně udělá s vaší energií divy.

Ovoce a mléčné výrobky

Ovoce neodmyslitelně patří do našeho jídelníčku a díky vysokému obsahu sacharidů bychom ho měli zařazovat spíše dopoledne. Zkuste si dát jako výbornou snídani např. trochu bílého jogurtu s čistým tvarohem, osladit můžete agávovým sirupem a přidejte borůvky s ostružinami. Nebo přidejte kterékoliv jiné sezónní ovoce. Dochutit můžete také trochou domácí marmelády a zdravá a chutná snídaně je na stole během chviličky.

Nebojte se vajíček

S vejci se dá vykouzlit spousta druhů snídaní. Navíc jsou vejce zdravá, obsahují bílkoviny, vitamíny, minerály, draslík a železo. V posledních výzkumech se také ukázalo, že vejce nezvyšují cholesterol. Nesmí se to s nimi však přehánět, ale to s ničím.

Kromě klasických uvařených vajec na tvrdo nebo vaječiny můžete snídani obohatit vaječnou omeletou se spoustou zeleniny, šunkou a sýrem. Vyzkoušejte také míchaná vejce s kousky uzeného lososa nebo vaječnou omeletu se sušenými rajčaty, mozzarellou a bazalkou.

Nápadů na zdravou a vydatnou snídani je mnoho. Důležité je snídaně obměňovat a nejíst každý den to samé. Snad vám tyto tipy pomohly, a přeji tedy dobré ráno a dobrou chuť :-)

Nevíte si rady se změnou životního stylu a chcete pomoct s ozdravením jídelníčku? Ráda vám pomohu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Osobní koučink

Dostali jste se do tíživé životní situace a nevíte si rady? Rádi vám pomůžeme! Náš tým koučů je připraven vám během jedné hodiny načrtnout řešení vaší situace. Pomáháme našim klientům v oblasti sebevědomí, partnerských vztahů nebo při depresích a úzkostech.

Více informací naleznete zde: Osobní koučink

Online Akademie

Chcete na sobě pracovat, ale nemáte čas přijet na přednášku nebo osobní koučink? Otevřeli jsme pro vás Online Akademii, ve které vám pravidelně přinášíme online tréninky na zajímavá témata. Můžete se tak vzdělávat z pohodlí svého domova…

Více informací naleznete zde: Online Akademie