Tipy na jarní očistu, která vás zbaví kil i únavy
Zima pomalu ale jistě končí a začíná nám jaro, roční období, kdy se všechno začíná probouzet. Květiny rozkvétají a zvířata se probouzejí ze zimního spánku. Jaro je čas pro růst, a to včetně našeho osobního růstu. I lidské tělo se potřebuje po dlouhé zimě probudit a znovu rozkvést.
Napsala: Ing. Lucie Strachotová, kouč a výživový poradce
Jak tedy předejít každoroční jarní únavě? Je potřeba udělat pár zdraví prospěšných změn v jídelníčku a životním stylu. Odměnou pro vás bude příliv nové energie a dobré nálady. Vyčistíte svoje tělo a to stojí za to, co myslíte?
Než se ale pustíte do změn ve svém jídelníčku a začnete vnášet čerstvost do svého těla, co kdyby jste si udělali pořádek i doma? Vyprali všechny přehozy, potahy, vytřeli prach ve všech koutech, do kterých jste se v zimě nepodívali, koupili si jarní květiny a vytřídili si skříně s oblečením a s kamarádkami udělali třeba výměnný obchod. Vnesete do svého šatníku i bytu novost, čerstvost a i vám se bude lépe dýchat.
Jak tedy změnit zimní stereotyp za jarní explozi, ať je vám lépe jak na duši, tak na těle?
Každé ráno začněte teplou vodou s citrónem
Každé ráno máme tendence začít kávou nebo čajem. Je ale čas na změnu. Zkuste od zítřka začít svůj den sklenicí teplé vody s čerstvě vymačkaným citrónem. Je spousta důvodů, proč tenhle jednoduchý elixír pít. Přestože je citrón kyselé chuti, je to ve skutečnosti zásaditá potravina, která je ideální proti překyselení organismu. Dokáže skvěle srovnat PH v těle a výzkumy také prokázaly, že lidé, kteří se zaměřují při dietě na zásadité potraviny, hubnou rychleji.
Zásobte se čerstvým ovocem a zeleninou
Zelenina je pro naše tělo nenahraditelná a nepostradatelná. Dodává tělu důležité vitamíny, minerální látky, vlákninu a enzymy. A její další důležitou funkcí je, že působí na organismus zásadotvorně. Zvykněte si zařazovat zeleninu ke každému jídlu. Střídejte různé druhy a způsoby úpravy a vybírejte si sezónní zeleninu. K té jarní patří hrášek, artyčoky, chřest, rukola, ředkvičky nebo špenát.
Ovoce je tím nejlepším řešením pro různé druhy dezertů, svačiny, smoothie nebo čerstvě připravované fresh džusy. Obsahuje také spoustu vitamínů, minerálů a podobně jako zelenina je většinou nízkokalorické, plné živin a skvělé chuti. Ovoce se však doporučuje jíst samostatně. Ideálně tak pročistí organismus. Zažíváním prochází rychle, a pokud se kombinuje s jinými potravinami, jeho trávení se zpomaluje a pak kvasí ve střevech.
Vynechte klasické bílé pečivo
Spousta z vás si teď možná říká, jaký by to byl život bez čerstvých ranních křupavých rohlíků s máslem a marmeládou. Ale je bohužel pravda, že klasické bílé pečivo je zbaveno veškerých živin, jako jsou vitamíny B6 a E, zinek, chrom, kyselina listová, hořčík a také vláknina, která reguluje trávení a pomáhá čistit naše tělo. Bílá pšenice naopak naše tělo velmi zatíží, unaví, zakyselí a je živnou půdou pro záněty. Výběrem pečiva můžete kromě svojí štíhlé linie ovlivnit také psychiku. Je vědecky prokázáno, že nadměrná konzumace bílé mouky a produktů z ní vyrobených, způsobuje výkyvy nálady a podrážděnost.
Vyzkoušejte jednodenní půsty
Jednodenní půsty jsou výborné na pročištění organismu a nastartování metabolismu. Zkuste v rámci jarní očisty zařadit jeden den v týdnu půst, kdy budete pít jen čistou vodu. Tyto půsty mají vysoký léčebný efekt na veškeré plísně, kvasinky, překyselení, parazity či alergie. Pokud byste měli pocit, že jen na vodě to nezvládnete, přínosný pro tělo je i den na ovoci nebo jen na jednom druhu ovoce. Uvidíte a ucítíte ten příval energie a jaro vstoupí do každého kousíčku vašeho těla.
Přeji vám krásné jarní dny plné sluníčka a pohody.
Přečtěte si také: Zvládáte váš food management?
Napsat komentář