Tipy na zdravou snídani, kterou stihnete i při mateřské

2. 8. 2015 | Články a videa, Škola zdraví | Kolektiv autoru

To, že je snídaně jedním z nejdůležitějších jídel během dne a že je velice důležité ráno snídat, ví už téměř každý. A dvakrát více než u nás dospělých to platí u dětí. Bylo zjištěno, že snídaně podporuje učení a zlepšuje školní výkony ve srovnání s nedostatečně vyživovanými dětmi.

Tělo je po dlouhé noci vyhladovělé a dehydrované, a proto je potřeba dodat mu pořádnou dávku energie. V noci naše tělo regeneruje, sbírá síly, bije nám srdce. Tohle všechno nám spotřebovává energii především ve formě cukru, který je potřeba ráno doplnit. Snídaně nám nastartuje metabolismus a nakopne tělo i mysl do nového dne.

Jestliže tento návyk naučíme děti už od malička, velice jim ulehčíme trápení do budoucna. Správně zvolená snídaně je jako palivo, které nám dodá energii na celý den. A určitě mi dáte za pravdu, že vaše děti té energie spotřebují hodně.

1. Kysané mléčné výrobky

Ráno je ideální začít den kysaným mléčným výrobkem, jako je bílý jogurt, kefír či acidofilní mléko. Pozorně si však čtěte složení těchto výrobků. Správně by měl bílý jogurt obsahovat pouze mléko, mléčnou bílkovinu, jogurtovou kulturu a probiotickou kulturu. A že vašemu dítěti čistý bílý jogurt nechutná? Co takhle smíchat ho s čerstvým sezónním ovocem a dosladit trochou agávového sirupu, medem od včelařů nebo domácí marmeládou? Není to lepší varianta než kupované ovocné jogurty, které neviděly ovoce ani z rychlíku?

Snídani můžete zpestřit např. uděláním jogurtových placiček. Zde je jednoduchý recept:

Jogurtové placičky

Suroviny:

150 g bílého jogurtu, 1 vejce, 0,5 čajové lžičky jedlé sody, sůl, 100 g celozrnné mouky

Postup:

Jogurt, vejce, sodu a sůl míchejte v mixéru, postupně přisypávejte mouku, až vznikne řidší těsto. Usmažte na troše oleje.

2. Rýže na sladko

Taky vaše děti milují ty kupované mléčné rýže s čokoládou, karamelem nebo nějakým „ovocem“? Co takhle jim udělat domácí rýži na sladko. Kupujte nejlépe rýži basmati, jasmínovou či celozrnnou. Rýži uvařte, zalijte sójovým mlékem, můžete posypat trochou skořice, osladit agávovým sirupem a k tomu přidat domácí jablečnou přesnídávku. Místo přesnídávky můžete rýži ozdobit nastrouhanou 70% hořkou čokoládou. Věřte, že tahle varianta bude 100% zdravější a chutnější než ta kupovaná.

3. Celozrnná varianta

Pokud se vaše dítě nebo vy ráno neobejdete bez pečiva, rozhodně si dávejte jeho celozrnné nebo žitné varianty. Obsahují více vlákniny, zasytí tělo na delší dobu a nedodají jen bílý cukr, mouku a prázdné kalorie. Dávejte si pozor na obarvené pečivo, které je často jen vícezrnné. No a na pečivo můžete namazat gervais nebo lučinu, přidat kvalitní šunku, která obsahuje min. 90 % masa, plátek sýra a chutná snídaně je na světě za pár minut J

A čemu se raději vyhnout?

Oblíbené koblížky, koláčky, pečivo z listového těsta, pražené, zapékané a doslazované müsli, uzeniny a tavené sýry nepatří zrovna mezi zdravé snídaně. Určitě se nic zásadního nestane, když si to čas od času dáte, ale nemělo by se to stát pravidlem.

Chcete se nás na cokoliv zeptat?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Osobní koučink

Dostali jste se do tíživé životní situace a nevíte si rady? Rádi vám pomůžeme! Náš tým koučů je připraven vám během jedné hodiny načrtnout řešení vaší situace. Pomáháme našim klientům v oblasti sebevědomí, partnerských vztahů nebo při depresích a úzkostech.

Více informací naleznete zde: Osobní koučink

Online Akademie

Chcete na sobě pracovat, ale nemáte čas přijet na přednášku nebo osobní koučink? Otevřeli jsme pro vás Online Akademii, ve které vám pravidelně přinášíme online tréninky na zajímavá témata. Můžete se tak vzdělávat z pohodlí svého domova…

Více informací naleznete zde: Online Akademie