Zvládáte váš food management?
Možná se snažíte zvládat váš pracovní čas a hledáte balanci mezi pracovním nasazením a volným časem. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, že je dobré se naučit i umění managementu jídla? Co si vůbec pod pojmem “food management” představit, o tom bude dnešní článek.
Napsala: Bc. Lenka Černá
Zdravý jídelníček vyžaduje vaši energii
Chcete jíst zdravě, vařit si dobré jídlo a nedělat si z těla skládku. Když ale přijdete večer domů, padnete k televizi a nad zítřejším jídelníčkem ani nepřemýšlíte. Jak ale bude vypadat vaše snídaně nebo oběd následující den? Pokud chcete skutečně změnit váš životní styl, uvědomte si, že budete muset do této změny investovat energii i čas. Smiřte se s tím, že vás tato změna bude stát nějaké úsilí a nepůjde to hned hladce. Když ale vydržíte, změny budou trvalé a rozhodně bude váš život zdravější i kvalitnější. O štíhlejší postavě ani nemluvím :-)
Udělejte si revizi dobrých a zlých potravin
Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké potraviny jsou pro vás skutečně dobré? A naopak, jaké potraviny vám dobře nedělají, máte na ně alergii anebo jsou nezdravé. Základem úspěšné změny jídelníčku je uvědomnění si, co je pro mě dobré a co ne. Napište si na kousek papíru potraviny, které vám dělají dobře (po jejich konzumaci se cítíte dobře) a naopak seznam potravin, které vám ve finále škodí (máte po jejich konzumaci alergickou reakci, je vám těžko). Seznam dobrých potravin pro vás bude výchozím bodem při nákupech jídla i vaření. Pokud si nejste jistí, co vám nedělá dobře, doporučuji vám udělat si domácí test na potravinovou alergii.
Plánujte váš jídelníček dopředu
Znáte tu situaci, kdy přijdete domu vyhladovělí a vrhnete se na lednici? Anebo jdete nakupovat s prázdným žaludkem? Tak rozhodně nevypadá úspěšný food management. Stejně tak, jako si plánujete váš pracovní čas, je zapotřebí si plánovat, co a kdy budete jíst. Nemusíte si jídlo vážit ani počítat kalorie. Stačí si jeden den dopředu v mysli naplánovat, jak bude vypadat můj zítřejší den z hlediska stravování. Budete ráno spěchat anebo můžete přípravě snídaně věnovat více času? Máte pracovní jednání v restauraci anebo si oběd uvaříte? Když se dobře nasnídáte a budete mít plnohodnotný oběd, večer se lednici vyhnete obloukem zcela přirozeně. A co si budeme povídat, večerní přejídání je hlavní příčinou naší nadváhy i nemocí.
Zvládejte náročné a mimořádné situace
Celý týden se vám daří jíst zdravě, ale přijde víkend nebo rodinná oslava. Anebo jedete na dovolenou s all inclusive stravováním. I na takové situace je dobré se připravit a jasně si říci, jak váš jídelníček bude vypadat. Kromě toho, je dobré se naučit říkat NE a asertivitu trénovat dopředu. Když pojedete na rodinnou oslavu, kde budou jídla, která nechcete jíst, najezte se již doma. A cestou si v autě nebo při odchodu řekněte nahlas jednoduché NE nechci, děkuji. Okolí vás nemusí chápat, na to se musíte připravit.
Další praktické tipy z food managementu:
- pokud ráno nestíháte snídat, připravte si snídani dopředu večer
- stanovte si váš dlouhodobý cíl v oblasti zdraví, ideálně na 8 týdnů dopředu
- vařte jednoduchá jídla, jejichž příprava zabere maximálně 20 minut
- mějte v zásobě “dobré” potraviny a ty “zlé” prostě nekupujte
- kupte si hezké dózy anebo módní termotašku na jídlo
- choďte nakupovat 2x týdně s plným žaludkem
- noste si sebou do práce malou zdravou svačinu ve formě ovoce nebo zdravé tyčinky
- berte váš zdravý životní styl jako zábavu, nikoliv jako nutné zlo
- zbourejte dogmata českého stravování a jezte to, na co máte chuť (snídejte klidně rýži s čočkou :-)
Přečtěte si také: Snídejte zdravě a zkuste to bez pečiva
Přijďte na naše workshopy: Akce a workshopy
Napsat komentář